Aralık 30, 2013

İslamda Yılbaşı Kutlaması Varmı'dır?

       
  31 Aralık Salı gününü 1 Ocak Çarşamba gününe bağlayan gece yılbaşı gecesidir. Yılbaşı gecesi denilince yapılan eğlence ve faaliyetler anlaşılır. Ancak yılbaşı eğlenceleri, ilk bakışta yeni yıla girişin kutlamaları gibi gözükmekle birlikte aslında Hristiyanların noel bayramıdır. Yani dini bayramlarıdır.
          

          İnsanlar bilhassa bu gece adeta çılgınlaşarak kendilerinden geçerler. Kumar, içki, dans partileri düzenlerler. Kökeni itibari ile dinsel bir tören olan noel, özellikle Hristiyan ülkelerde kutlanırken maalesef yurdumuzda da evlerde ve meydanlarda şenliklere dönüştürülüyor. Halbuki, Hz. İsa (a.s)'ın doğum günü böyle içkili, kumarlı eğlencelerle kutlanmaz. Kutlanmaması lazım. 

         Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki : "Kim bir millete benzemeye çalışırsa, o da onlardandır." (Ebu Davud) Yine başka bir Hadis-i Şerifinde; "Yahudi ve Hıristiyanlara benzemeye özenmeyiniz." (Tirmizi, istizan 7, edep 41 ) gibi ikazlarıyla ümmetini uyarmıştır. Kuran-ı Kerim'de de "Zulüm yapanlara en ufak meyil göstermeyin, yoksa size ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka velileriniz de yoktur, sonra yardım da görmezsiniz." (Hud Suresi, 113) 

Yine Resullullah (sav) şöyle buyurur: "Kim (kendi isteğiyle) bir topluluğa (millete) benzerse, onlardan olur."  (Ebu Davud)

          Müslümanların kendilerine mahsus kişilikleri vardır. Yani her Müslüman inancı, düşüncesi, görünüşü ve davranışı ile başka ümmetlerden ayrılır. Müslümanların başka ümmetleri ve milletleri taklit etmesi, onlara özenmesi caiz değildir.





1 yorum: