Temmuz 08, 2013

Oruçla İlgili Hadisler


Bakara Suresinin 183. ayeti kerimesin: "Ey Müminler sizden evvelkilere oruç farz kılındığı gibi sizin üzerinizede oruç farz kılındı." buyurmuştur. 

Allah (c.c.) rızası için tutulan oruç pek faziletli bir ibadettir. Allah'u Teala buyuruyor ki; " Oruç benim içindir ve onun mükafatını da ancak kendim vereceğim" oruçlunun uykusu ibadet, susması zikir sayılır. Ameli kat kat, duası makbul olur. 


Allah rızası için hakkıyla tutulan oruç: Dindarlık ve Allah'a bağlılıktır. Bu mücadele ve gayret insanı olgunluğa ulaştırır. Zira, dünya ahiret yolu üzerinde bir köprüdür. Ahiretin tarlasıdır, sakın ekmeden biçileceğini zannedip, aldanma, insan başı boş bırakılmıştır. Dünya ve ahiret saadeti ve Allah'a kulluk vazifesini severek yapmaktan geçer. 

Allah yolunda bir gün oruç tutanın yüzünü, Allah'ü Teala yetmiş yıl ateşten uzaklaştırır. (Müslim)

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üsttelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz. ( Tirmizi) 

Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa 'ben oruçluyum' desin ( ve ona bulaşmasın ) (Buhari)

Kim Ramazan orucunu tutar ve ona şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yıl orucu tutmuş olur. ( Tirmizi)








0 yorum:

Yorum Gönder