Ekim 31, 2013

Komşuluk Hakları

        Mensubu olmakla şereflendiğimiz dinimiz bütün insanlık aleminin huzur ve saadetini amaçlar. Bu anlamda üzerinde önemle durduğu ve bizden de gözetilmesini istediği hususlardan biri de komşuluk haklarıdır. Toplu olarak yaşamak durumunda olanların birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların iyi bilinip ona göre davranılması Müslümanlık şiarındandır.

Komşularımız, aile ve akrabalarımız dışında kendileri ile sık görüştüğümüz, selamlaşıp hal hatır sorduğumuz kimselerdir. Din, inanç kültür ve ırk farklılıkları olsa bile onları arayıp sormak, hak ve hukuklarına riayet etmek mecburiyetindeyiz. Peygamber Efendimiz (sav), "Allah'a ve ahiret gününe inanan komşularına eziyet etmesin." (Buhari, Edep, 21) buyurmuştur. Müslüman genel anlamda bütün yaratılmışların haklarına saygı gösteren kimsedir. Haksızlık ve zulümden şiddetle kaçınandır.

Ekim 22, 2013

Riyadan Kaçınmak

    Riya; İş, söz ve davranışlarda gösterişe yer verme; bir iyiliği veya salih bir ameli Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle değil, insanların beğenisi için yapma demektir.

Riya, insanların arasında manevi nüfûz, şan ve şöhret, maddi çıkar sağlamak için yapılır. Dünyaya ait olan bu tür maddi ve manevi çıkarları elde etmek için, dinin insanlar tarafından kutsal değerlere karşı beslenen bağlılık ve hürmet duygularının âlet edilmesi, riyanın en kötü şeklidir. Bu tür davranışlar, hilekarlık ve yalancılıktır.