Temmuz 29, 2013

Mezarlık Ziyareti Adabı

       
          Mezarlık ve kabirleri ziyaret etmek, erkekler için olduğu gibi, kadınlar için de menduptur. Sevgili Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur; "Kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü kabirleri ziyaret, size ahireti hatırlatır." (İbn-i Mace)
          Hz. Peygamber (sav), bizzat kendisi, annesi Hz. Amine'nin mezarını ziyaret etmiştir. Ayrıca her yıl Uhud şehitlerini ziyaret ederdi. Ara sıra Medine'deki Baki Mezarlığını ziyarette bulunur, dua ederdi. Hz. Aişe (r.a) de Mekke'de medfun bulunan kardeşi Abdurrahman'ın kabrini zaman zaman ziyaret ederdi.

Makbul Tövbe


Yüce Allah (c.c.) : " Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir." (Kuran-ı Kerim-Zümer Süresi-53.Ayet Meali) buyurmaktadır.

Allah Teala, ihlasla tövbe edildiği takdirde, işlenilen tüm günahları affeder.  Nitekim Hazreti Peygamber (s.a.s.) Efendimiz ; "Günahından tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir. " ( İbn-i Mace )

Temmuz 19, 2013

Oruç tutun, sıhhat bulun.


Temmuz 12, 2013

Orucun Mahiyeti ve Önemi


        Oruç Farsça'daki rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapça'sı savm ve sıyâmdır. Savm kelimesi Arapça'da "bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek" anlamında kullanılır.

        Fıkıh terimi olarak ise, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.

Temmuz 08, 2013

Oruçla İlgili Hadisler


Bakara Suresinin 183. ayeti kerimesin: "Ey Müminler sizden evvelkilere oruç farz kılındığı gibi sizin üzerinizede oruç farz kılındı." buyurmuştur. 

Allah (c.c.) rızası için tutulan oruç pek faziletli bir ibadettir. Allah'u Teala buyuruyor ki; " Oruç benim içindir ve onun mükafatını da ancak kendim vereceğim" oruçlunun uykusu ibadet, susması zikir sayılır. Ameli kat kat, duası makbul olur. 

Temmuz 07, 2013

(Bakara Suresi , 271. Ayet Meali)